LASER SCANNING

3D laser scannen is een non-contact, niet-destructieve technologie die digitaal de vorm van fysieke objecten vastlegt met behulp van een laserlijn. 3D-laserscanners creëren “puntwolken” van het oppervlak van een object. Met andere woorden, 3D laser scannen is een manier om de exacte grootte en vorm van een fysiek object vast te leggen in een digitale driedimensionale weergave.

Van deze puntenwolk kunnen wij een 3D CAD model maken, in dit model kunt u aanpassingen maken of toevoeging doen aan de huidige situatie (as-build). Op deze manier weet u vooraf of het past en kunt u bijvoorbeeld berekenen hoeveel materiaal u nodig heeft voor het volledige project.

VOORBEELDEN WAAR 3D LASER SCANNING KAN WORDEN INGEZET

Scheepvaart

 

  • Het inscannen van een Machine of Pompkamer voor bijvoorbeeld het plaatsen van een ballast water treatment system (BWTS).
  • Het inscannen van de laadbak van een vrachtschip om deze te controleren op schades na een verhuur periode.
  • Als een schip droog gaat kunnen wij de volledige onderzijde van het schip inscannen, voor bijvoorbeeld het plaatsen van een EnergoFlow of om computeranalyses uit te laten voeren zoals een CFD (Computational Fluid Dynamics) voor de hydrodynamische prestaties van een schip.

Industrie

 

  • Een volledige plant inscannen om een nieuw 3D as-build model te vervaardigen.
  • Steigerbouwers gebruiken tegenwoordig ook steeds vaker 3D modellen zodat de steigers vooraf ingetekend kunnen worden, hierdoor weten de steigerbouwers direct hoeveel materiaal er nodig is en waar de uitdagingen zitten.
  • Opslagtanks inscannen voor kwaliteitsdoeleinden of inspectie naar bijvoorbeeld deuken in de wanden en of de structuur nog stevig genoeg is.

Bouw & Architectuur

 

  • Een scan van een bestaand pand maken heeft als voordeel dat u alle afmetingen duidelijk en nauwkeurig in beeld heeft. Op de uitwerking van deze scan kunt u verder tekenen. Wij kunnen nadat u klaar bent met de verschillende tekeningen voor infra, Electra en constructie deze samenvoegen in één bestand (BIM).
  • Ook is het interessant om een nieuwbouw project tijdens de constructie regelmatig in te scannen, wij kunnen door middel van software controleren of de constructie klopt ten opzichte van de 3D tekening. Hierdoor kunt u tijdig ingrijpen mocht er iets niet kloppen.

Monumenten

 

  • 3D scannen is voor het conserveren van monumenten een enorm interessant middel geworden. Mocht een monument beschadigen tijdens bijvoorbeeld bouwwerkzaamheden dan kunt u naar aanleiding van de scan het monument weer in ere herstellen. Kijk als voorbeeld naar de Notre Dame, dit prachtige monument is afgebrand maar omdat er meerdere partijen de Notre Dame volledig hebben gedigitaliseerd is het mogelijk om dit monument weer exact te kunnen herstellen.

PROJECT VOOR LASER SCANNING?

OFFERTE AANVRAGEN